Egyszer azt a feladatot kaptam, hogy robbanás biztos rendszereket értékesítsek. Azt tudtam, hogy ilyen rendszerekre kiknek lehet igénye (sarkítva: ahol száll a por/szemcse, ahol illékony gázok/gőzök szabadulnak fel). Mivel sokat utaztam, az autóban volt időm két telefon között híreket hallgatni. Felfigyeltem egy hírre, miszerint a kormány célja, hogy 30%-al növelje a hazai sertésállományt, mert szeretnék, ha ez az ágazat nagyobb mértékben járulna hozzá a GDP megtermeléséhez.

Mivel minden idegszálam akkoriban a robbanás biztos rendszerekre volt beélesítve, elkezdtem gondolkozni azon, hogyan lehet ennek a hírnek köze a robbanás biztos rendszerekhez és meg is volt a kapocs! Ha több lesz a sertés, több sertésnek több takarmány kell, ami azt jelenti, hogy a takarmánykeverő üzemeknek kapacitást kell bővítenie, hogy ellássák az ágazatot. A takarmánykeverőkben pedig száll a por, amit az általam kínált szikramentes ventilátorokkal kell elszívni és az általam forgalmazott porleválasztóval össze lehet gyűjteni!

Másnap megszállottként összegyűjtöttem minden hazai takarmánykeverő üzemet és beírtam az adatbázisomba. Ha az Ön cégének nincs adatbázisa (aktuális, potenciális, vesztett vevőkről, a konkurenciáról, beszállítókról), felhőtlen szórakozástól és sikerélménytől fosztja meg magát! Monotonnak tűnő, de valójában rettentően izgalmas munka az összeállítása (a mi vállalkozásunknál már két elkötelezett, vadász szenvedéllyel rendelkező munkatársam végzi az adatbázis építést és örömmel látom, hogy mennyire élvezik!) Az adatbázis használata pedig minden képzeletet felülmúlóan megemeli az adrenalin szintet! Mint amikor a vadászkutya szimatot fog.

De térjünk vissza a példához: mindent elolvastam a takarmány üzemekről és a nekik szánt berendezések gyártóiról, amit csak fel tudtam kutatni (árbevétel, alkalmazotti létszám, cégtörténet, referenciák, főbb partnerek). Ezután elkezdtem telefonon felhívni a legnagyobb üzemek műszaki vezetőit és amint kiderült, telibe találtam! BINGO! Terjeszkednek! Az egyik cég négy üzemet is épít! Itt az igény! Itt a probléma! Segítség kell? Repülök! Pár napon belül 200 km autóút után már ott ültem három vezető beosztású tárgyalópartnerrel szemben, akik biztosítottak érdeklődésükről.

Mostantól Ön is hegyezze a fülét, ha híradót néz, rádiót hallgat, vagy egyszerűen csak beszélget valakivel: mi lehet az a közös pont? Ez tanulható, gyakorolható! Játsszon el a gondolattal! Megéri!