Sok éve dolgozom az értékesítés területén és most jöttem rá, mekkora tévhitben voltam az eltelt közel 25 év alatt egészen mostanáig. Hogy mire gondolok? Sokak meggyőződése, hogy az értékesítés művészete abban rejlik, ki az ügyesebb abban, hogy meggyőzze a másik felet a vásárlás vagy szerződéskötés előnyeiről, vagy hogy mennyire tudja felkelteni az igényt vagy az érdeklődés a termék vagy szolgáltatás iránt. Pedig valójában az értékesítő legnagyobb kihívása nem ebben rejlik, hanem abban, hogy minden körülmények közt megőrizze a személyes hitelét és önmagába vetett hitét, ami nélkül az egész munkája kudarcra van ítélve.

A személyes hitel több pilléren nyugszik:

1. Hiszünk abban, amit képviselünk és csak azt képviseljük, amit ismerünk és amivel azonosulni tudunk

2. Tudatában vagyunk annak, hogy a másik fél is ember a maga félelmeivel, tökéletlenségeivel

3. Érdekel bennünket az az ember, akire vevőként tekintünk: felismerjük az érdekeit és igényeit és azt szeretnénk kiszolgálni, illetve

4. Őszintén elismerjük azt is, ha éppen akkor éppen abban a dologban nem tudunk megfelelő megoldást kínálni és nem akarjuk bármi áron a vevő lábát belefaragni a cipőnkbe.

5. Mindig őszintén beszélünk. Ha mindez megvan, az a szükséges, de nem elégséges feltétel az értékesítő sikeréhez.

A magunk meggyőzése és a magunkba vetett hit már hosszabb munka eredménye, mégis valójában ez hozza meg számunkra a sikert. Erről szól a következő bejegyzés.